Het ministerie van VRO heeft een marktmeester aangewezen die nieuwe plekken moet vinden voor al gebruikte flexibele woningen. Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de woningen een tweede leven krijgen.
Woningbouwcorporaties en andere initiatiefnemers van projecten met verplaatsbare woningen kunnen zich aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De rijksdienst treedt op als marktmeester voor zulke woningen en brengt partijen met elkaar in contact die bestaande verplaatsbare woningen in de aanbieding hebben of hiernaar op zoek zijn.
Zeven gemeenten
Ook wordt er gewerkt aan de fysieke achtervang voor verplaatsbare woningen. Die moet ervoor zorgen dat er een plek is waar woningen kunnen staan als ze nergens anders heen kunnen, of als ze niet geplaatst kunnen worden. Het ministerie van VRO heeft hiervoor afspraken gemaakt met zeven gemeenten.
Financiële risico's
De marktmeester en de fysieke achtervang zijn onderdeel van een breder pakket aan instrumenten van het ministerie. Met verplaatsbare woningen op tijdelijke locaties wil het ministerie de druk op de woningmarkt verminderen. Investeerders in verplaatsbare woningen krijgen met andere financiële risico’s en onzekerheden te maken dan bij een woningbouwproject op een vaste locatie. De marktmeester, de financiële tegemoetkoming (RTHF) en fysieke achtervang (FAVW) moeten zorgen voor meer zekerheid voor investeerders in zulke woningen.
The student experience
Op een aantal plekken in Nederland lopen projecten met flexwoningen tegen het einde van hun levensduur. Capital Value becijferde eerder al dat tussen 2025 en 2030 zo'n 11.500 flexwoningen weg moeten van hun huidige locatie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor The Student Experience, een complex met 800 studentenwoningen aan Amsterdamse Zuidas. Capital Value zoekt in opdracht van eigenaar Ravam naar een koper die het complex elders een nieuw leven wil geven.
Lees meer over een nieuw leven voor flexwoningen in PropertyNL 3. Deze uitgave verschijnt op 28 maart.