Netcongestie dreigt woonwijk Wognum zeven jaar te vertragen

Netbeheerder Liander heeft de Noord-Hollandse gemeente Medemblik laten weten dat de geplande woonwijk Bloesemgaerde-Noord in Wognum op z’n vroegst pas in 2032 aangesloten kan worden op het stroomnet.

Het uitstel van zeven jaar heeft volgens Liander te maken met noodzakelijke investeringen in het energienetwerk. De mededeling komt als een vervelende verrassing voor de gemeente en de betrokken partijen. Na het oplossen van alle bezwaren van omwonenden en het vaststellen van de onherroepelijke status van het bestemmingsplan, stond project Bloesemgaerde-Noord, dat uit 50 woningen bestaat, op het punt om van start te gaan. Het plan voorziet in woningen voor starters, doorstromers, 55-plussers en sociale huur in een waterrijke en duurzame omgeving.

Woningcorporatie Woonschakel wil 22 woningen -14 sociale huur, 8 middenhuur- ontwikkelen. De overige woningen worden door de gemeente via een aanbesteding uitgegeven: 7 rijwoningen in het betaalbare segment en 21 in de vrije sector (mix van vrijstaande woningen en tweekappers). De gemeente Medemblik wilde aanbesteding net gaan uitschrijven.

Grote tegenvaller

Eerder dit jaar bleek uit onderzoeksresultaten van Tennet en Liander dat er voor grootverbruikers zoals grote bedrijven, supermarkten en zwembaden de komende tien jaar geen ruimte meer is om uit te breiden op het elektriciteitsnetwerk. Kleinverbruikers als woningbouwprojecten leken hier vooralsnog buiten te vallen.

Jeroen Broeders, wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Medemblik: “Deze vertraging is een grote tegenvaller. Desondanks willen we niet bij de pakken neerzitten en onderzoeken we wat er wel mogelijk is. We willen onze woningzoekenden in Wognum een perspectief kunnen bieden.”

De gemeente onderzoekt de komende periode in overleg met Liander of het woningbouwplan gedeeltelijk aangesloten kan worden. Een andere route is het aanwenden van duurzame energiebronnen op de locatie, zonder aansluiting op het stroomnet. Het betreft dan zonne- en windenergie, energieopslag met batterijen (individueel of collectief) en warmteoplossingen als een klein warmtenet op basis van aardwarmte, restwarmte van een bedrijf of een mestvergister.