Protest tegen hangende tuinen van Deventer

Een groen wooncomplex moet het slotstuk worden in de ontwikkeling van de wijk Tuinen van Zandweerd in Deventer. Maar omwonenden liggen dwars: het gebouw wordt volgens hen veel te groot.

In het noorden van de stad staat op een voormalig ijsbaanterrein het wooncomplex Tuinen van Zandweerd gepland. Dat wordt 27 meter hoog en gaat 35 appartementen herbergen. De bouw: zo duurzaam mogelijk, met veel hout. Aan de gevels komt veel groen, wat niet alleen voor een natuurlijke uitstraling gaat zorgen, maar ook verkoeling brengt bij periodes van hitte. Ontwikkelaar Onis noemt het ‘De Hangende Tuinen’, ‘een meesterwerk dat een adembenemend slotstuk vormt in het ontwikkelingsverhaal van de Tuinen van Zandweerd’. 

Geen moorkop, maar suikertaart

Omwonenden vinden het project maar niets en stapten naar de bezwarencommissie van de gemeente. Het gebouw wordt wat hen betreft namelijk veel te groot. “Al die tijd zijn we met de gemeente in gesprek geweest over wat hier zou komen. Om het in mijn eigen beeldspraak te zeggen: we zouden een moorkop krijgen. Maar vorig jaar kwam het tot een bouwvergunning en nu blijkt het een suikertaart. Veel groter dus. Dat past hier niet”, zo verwoordt een bezwaarmaker het. 

In de overleggen zou het lang zijn gegaan over een maximale hoogte van 21 meter, zoals in het kavelpaspoort en het biedboek. Vorig jaar bleek dat er nog zes meter bij komt. De omwonenden vinden dat het vertrouwen in de gemeente geschaad is. 

Omgevingsplan ligt er al

Dat argument raakte wel een snaar bij de bezwarencommissie, maar die constateerde ook dat het omgevingsplan eerder is vastgesteld en inmiddels onherroepelijk is. De bezwaren hadden dus eerder ingediend moeten worden, zo zou je zeggen. Volgens de bewoners zijn ze echter om de tuin geleid: de gemeente heeft lange tijd de indruk gewekt dat het gebouw minder groot zou worden dan het omgevingsplan maximaal toestaat.

‘Hoogte binnen de marges’

De juriste van de gemeente gaat het nog eens navragen bij de gemeente, beloofde ze. Wel gaf ze aan dat het omgevingsplan leidend is, en niet kavelpaspoort en biedboek, bij het toetsen van de bouwvergunning. Ontwikkelaar Onis zei dat er een plan ligt dat aan stedenbouwkundige uitgangspunten voldoet en wel degelijk onafhankelijk op kwaliteit is beoordeeld. De hoogte is volgens Onis nog behoorlijk binnen de marges van het omgevingsplan gebleven.

Maar de omwonenden vinden dat er te veel naar geld is gekeken. Uiteindelijk kocht Onis Vastgoed de grond voor € 4,25 mln. De commissie doet binnenkort uitspraak.

Bron: De Stentor