Universiteitssteden minder in trek bij kleine investeerders

Sinds 2021 verkopen vastgoedinvesteerders in studentensteden meer huurwoningen aan eigenaar-bewoners dan er woningen gekocht worden om te verhuren.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 28 maart 2025

Dit bemoeilijkt doorstroom van afgestudeerden van studentenkamers naar reguliere huurwoningen en daarmee ook de huisvesting van nieuwe studenten, schrijft Frank Harleman (Kadaster).

Voor afgestudeerde studenten met een studentenkamer is huren in de vrije sector in principe een logische volgende stap. Doorstroom is tevens nodig om ruimte te maken in het aanbod studentenwoningen voor nieuwe studenten.

Het aanbod van huurwoningen voor studenten en afgestudeerden lijkt echter te krimpen. Per saldo worden er in de universiteitssteden momenteel per halfjaar rond 1400 woningen meer verkocht dan gekocht door kleine investeerders.

In de tweede helft van 2020 anticipeerden investeerders op de verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021, met als gevolg een aankooppiek in dat jaar en vervolgens een inzakking van de aankopen na de invoering van de overdrachtsbelasting.

Bovendien worden door investeerders ook meer huurwoningen verkocht aan eigenaar-bewoners (gemiddeld 950 per halfjaar voor 2020 en nu zo’n 1450). Zeker sinds de tweede helft van 2023, toen het rendementsperspectief verder onder druk kwam te staan als gevolg van stijgende rente en de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024. Dit gebeurt in het hele land, maar is sterker zichtbaar in universiteitssteden.

Het zijn met name de kleinere woningen die in de universiteitssteden door kleine investeerders minder gekocht en meer verkocht worden. Juist kleinere, betaalbaardere woningen kunnen voor net afgestudeerden aantrekkelijk zijn.

www.esb.nl

 

img
Eindredacteur
Profiel