Valckensteyn, het eerste massief houten woongebouw in Rotterdam, wordt officieel opgeleverd.
Het project, ontworpen door Powerhouse Company en in opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam, combineert innovatieve houtbouw met een sterke maatschappelijke missie: het leveren van 82 betaalbare huurwoningen
Valckensteyn bevindt zich in naoorlogse wijk Pendrecht aan de zuidrand van Rotterdam. Het is gebouwd op de plek van het voormalige Valckensteyn, dat van 1971 tot 2012 het straatbeeld van Pendrecht vormde. Deze hoogbouw van architect Kranendonk was destijds een noviteit voor het gebied, met twee verspringende vleugels van 10 en 14 verdiepingen hoog, die in belangrijke mate bijdroegen aan het verlichten van de ernstige naoorlogse woningnood.
Het kenmerkende verspringende volume is terug te vinden in het nieuwe ontwerp van Powerhouse Company. Het gebouw sluit ook aan op de heldere stedenbouwkundige structuur van Pendrecht, ontworpen door Lotte Stam-Beese, waarin hoogbouw en laagbouw zijn geplaatst rond groene, collectieve buitenruimtes.
CLT
Met uitzondering van de begane grond en de lift-/trapkernen is de hoofdstructuur van Valckensteyn volledig uitgevoerd in CLT (Cross Laminated Timber). Het ontwerp van het nieuwe complex Valckensteyn combineert innovatieve materialen met elegantie en kostenefficiëntie, waardoor een efficiënt en zeer duurzaam woongebouw voor de middenhuur ontstaat.
De ecologische impact reikt verder dan het gebouw, dat wordt omringd door een groene, parkachtige tuin ontworpen door LAP Landscape & Urban Design. In het ontwerp zijn ook biodiversiteitskenmerken opgenomen, zoals nestkasten voor vogels en vleermuizen die in de gevel zijn geïntegreerd.
De sokkel van het gebouw is bekleed met travetine, een karakteristiek naoorlogs materiaal dat subtiel verwijst naar de geschiedenis van de buurt. Daarboven weerspiegelen demontabele vezelcementpanelen in lichtbruin en antraciet de houtstructuur zowel visueel als functioneel, terwijl ze het onderhoud op lange termijn ondersteunen. Samen versterken deze materialen de duurzame en circulaire identiteit van het gebouw.